(Καρτέλα Συμβαλλόμενου)
(Καρτέλα Συμβαλλόμενου)
Γραμμή 208: Γραμμή 208:
  
 
<div id="mp-itn-h2" style="margin:0.0em; font-family:inherit; font-size:100%;  border:1px solid #e50000; color:#000; padding:1.2em 1.4em;">'''Εξαγωγή Υπολοίπων σε Excel:''' ''Εάν πρόκειται να εκτυπώσετε ή να εξάγετε σε excel τα υπόλοιπα των συμβαλλομένων επιλέγετε πρώτα τον μέγιστο αριθμό στην επιλογή "Δεδομένα ανά Σελίδα"  και στην συνέχεια πατάτε το  [[File:B9.png|23px]] .''  </div>
 
<div id="mp-itn-h2" style="margin:0.0em; font-family:inherit; font-size:100%;  border:1px solid #e50000; color:#000; padding:1.2em 1.4em;">'''Εξαγωγή Υπολοίπων σε Excel:''' ''Εάν πρόκειται να εκτυπώσετε ή να εξάγετε σε excel τα υπόλοιπα των συμβαλλομένων επιλέγετε πρώτα τον μέγιστο αριθμό στην επιλογή "Δεδομένα ανά Σελίδα"  και στην συνέχεια πατάτε το  [[File:B9.png|23px]] .''  </div>
 
  
  
 
Με την  ολοκλήρωση επιλογής κριτηρίων πατήστε με αριστερό κλικ το σύμβολο  [[File:B3.png|23px]]  και θα εμφανιστούν τα ονόματα των Συμβαλλομένων που πληρούν τα κριτήρια αναζήτησης.
 
Με την  ολοκλήρωση επιλογής κριτηρίων πατήστε με αριστερό κλικ το σύμβολο  [[File:B3.png|23px]]  και θα εμφανιστούν τα ονόματα των Συμβαλλομένων που πληρούν τα κριτήρια αναζήτησης.
 +
 +
Μετά τα σταθερά στοιχεία των συμβαλλομένων, στην στήλη κατηγορία αναφέρεται η κατηγορία των πράξεων που έχει καταγραφεί στον κάθε συμβαλλόμενο. Έτσι ένας συμβαλλόμενος στον οποίο έχουν γίνει μόνο πωλήσεις αναφέρεται ως  ΠΕΛΑΤΗΣ και αντίστοιχα μόνο για αγορές αναφέρεται ως ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ. Εφόσον κάποιος συμβαλλόμενος έχει πράξεις ως πελάτης και ως προμηθευτής αναφέρεται ως ΠΕΛΑΤΗΣ/ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ. Στην περίπτωση που για το τρέχον έτος κάποιος συμβαλλόμενος δεν έχει καμμία πράξη και έχουν επιλεγεί και οι Αδρανείς πελάτες, τότε θα εμφανιστεί στην κατηγορία ως ΑΔΡΑΝΗΣ. Ο χαρακτηρισμός αυτός αφορά μόνο το τρέχον έτος και όχι όλα τα έτη.
 +
 +
Στις αξιακές στήλες εμφανίζονται τα ποσά ανά κατηγορία πράξης. Εφόσον έχει επιλεγεί η εμφάνιση ΠΕΛΑΤΕΣ/ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ στην πρώτη στήλη "Μεταφορά Χρέωση"  εμφανίζεται το Χρεωστικό υπόλοιπο του συμβαλλόμενου με την ιδιότητα του ως Πελάτης
 +
 +
 +
 +
 +
{| class="wikitable" style="color:#efefef; background-color:#808890;" cellpadding="10"
 +
!colspan="1" style="color:#efefef; background-color:#474f58;"|ΧΡΕΩΣΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΥΣ
 +
|-
 +
|rowspan="6"| Ενας συμβαλλόμενος                                                                    . "
 +
|}
 +
  
  

Αναθεώρηση της 19:15, 24 Σεπτεμβρίου 2018

Simbalomenoi.png
Στην ενότητα Συμβαλλόμενοι μπορείτε να:
> εισάγετε και επεξεργαστείτε τα στοιχεία των Συμβαλλομένων της επιχειρησής σας
> να δείτε τις κινήσεις των Συμβαλλομένων συνοπτικά και αναλυτικά
> να ενημερώσετε με τα υπόλοιπα προηγούμενης χρήσης ή να μεταφέρετε υπόλοιπα σε επόμενη
> να διαμορφώσετε τις παραμέτρους που αφορούν σε αυτήν την ενότητα
ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΣ
Όλοι όσοι έχουν οποιαδήποτε σχέση με την επιχείρηση εισάγονται ως οντότητα στην Ενότητα Συμβαλλόμενοι. Συμβαλλόμενος καλείται το νομικό ή φυσικό πρόσωπου που σχετίζεται με την επιχείρηση με οικονομική σχέση όπως πχ οι Πελάτες, οι Προμηθευτές, Φυσικά πρόσωπα αλλά μπορεί να συμπεριλαμβάνονται και Τραπεζικά Ιδρύματα, Δημ. Οργανισμοί κλπ.

ΑΡΧΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Επιλέγοντας Συμβαλλόμενοι, ενεργοποιείται η πρώτη καρτέλα "Διαχείριση Στοιχείων" εμφανίζοντας τους πενήντα πρώτους Συμβαλλόμενους.
Η εμφάνιση γίνεται με αλφαβητική σειρά. Μπορείτε να προβάλετε τα αποτελέσματα της λίστας ανά Ονομασία, Α.Φ.Μ., Κωδ., Δραστηριότητα, Οδό, Αριθμό, Τηλέφωνο. Απλά πατήστε επάνω σε κάθε μια από τις ετικέτες της λίστας και ταξινομήστε αντίστοιχα τις εγγραφές.

Διαχείριση Στοιχείων

Ενότητα Προφίλ
Συμβαλλόμενοι / Διαχείριση Στοιχείων
Στην καρτέλα Διαχείριση Στοιχείων μπορείτε:
> να καταχωρήσετε νέο Συμβαλλόμενο
> να διορθώσετε τα στοιχεία ενός Συμβαλλόμενου
> να αναζητήσετε Συμβαλλόμενο βάσει επωνυμίας ή Α.Φ.Μ.
> να ταξινομήσετε τα αποτελέσματα αναζήτησης βάσει Ονομασίας, Α.Φ.Μ., Κωδ., Δραστηριότητας, Οδού, Αριθμού, Τηλεφώνου
> να εξάγετε τα αποτελέσματα της αναζήτησης σε πίνακα δεδομένων για
> αποστολή μέσω E-mail
> ως φύλλο Excel
> για εκτύπωση, ή για δημιουργία .pdf αρχείου
> σε αρχείο .csv

Στον τομέα πλοήγηση μπορείτε να περιηγηθείτε μεταξύ των σελίδων ή να επιλέξετε τον αριθμό των εμφανιζόμενων γραμμών ανα σελίδα. Η προεπιλεγμένη τιμή εδώ είναι 50 γραμμές ανα σελίδα. Δηλώστε εμφάνιση όλων των εγγραφών από το πεδίο Δεδομένα ανά σελίδα και ταξινομήστε με βάση την πχ. Δραστηριότητα για να αναζητήσετε Συμβαλλόμενους στο ίδιο αντικείμενο. Τα αποτελέσματα της λίστας μπορούν να αξιοποιηθούν είτε ως πίνακας δεδομένων για αποστολή μέσω E-mail είτε ως φύλλο Excel, ενώ μπορούν να σταλούν πρός εκτύπωση ή δημιουργία Pdf αρχείου. Επιπλέον, μπορείτε να εξάγετε την λίστα αποτελεσμάτων σε αρχείο .csv για χρήση αρχειοθέτησης ή για γέφυρα με άλλες λογιστικές εφαρμογές.

Καταχώρηση Νέου Συμβαλλόμενου

Ενότητα Προφίλ
Συμβαλλόμενοι / Εισαγωγής Νέου Συμβαλλόμενου

Μπορείτε να εισάγετε νέο Συμβαλλόμενο πατώντας το εικονίδιο B1.png το οποίο βρίσκετε στα άνω δεξιά.

Τα στοιχεία που θα συμπληρώσετε θα χρησιμοποιηθούν κατά την έκδοση των παραστατικών. Στην περίπτωση Συμβαλλόμενου που είναι νομικό πρόσωπο και ο Τύπος Συναλλαγής είναι ΧΟΝΔΡΙΚΗ τότε τα παρακάτω πεδία είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ

> Επωνυμία
> Δραστηριότητα
> Α.Φ.Μ.
> ΔΟΥ
> Τύπος Συναλλαγής (Χονδρική ή Ενδοκοινοτικές ή Τρίτων Χωρών)
> Γενικό Λογιστικό Σχέδιο Πελάτη
> Γενικό Λογιστικό Σχέδιο Προμηθευτή
> Συγκεντρωτική (Αν επιλέξετε ΝΑΙ, οι πράξεις θα εμφανιστούν στις ΜΥΦ, αυτό συνήθως αφορά πελάτες χονδρικής)
> Καθεστώς Φ.Π.Α. (Απαλλαγή, Μειωμένος, Κανονικός)
> Διεύθυνση

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ

> Διακριτικός Τίτλος
> Κατάσταση (Ενεργός / Ανενεργός / Επισφαλής)
> Τραπεζικοί Λογαριασμοί
> Σχόλια


ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
H περίπτωση τονισμού φωνηέντων μπορεί να δώσει άλλα αποτελέσματα από αυτά που περιμένουμε όπως π.χ. αν ο συμβαλλόμενος αρχικά εισήχθει στο σύστημα με πεζά και τονισμό και τον αναζητήσουμε με πεζά χωρίς τόνο ή τον αναζητήσουμε με κεφαλαία δεν θα εμφανίζεται. Για τον λόγο αυτό συστήνεται η χρήση κεφαλαίων πάντοτε κατά την εισαγωγή του συμβαλλόμενου, μέθοδος που έχει υιοθετήσει και το taxis για τον ίδιο λόγο.


ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΔΙΩΝ:

Στην θέση Επωνυμία εισάγετε την επωνυμία του συμβαλλόμενου όπως αυτή θα πρέπει να αναφέρεται στο παραστατικό που θα εκδόσετε. Συστήνετε εδώ να μην χρησιμοποιείται τονισμός ή πεζά αλλά η χρήση κεφαλαίων. Εφ' όσον πρόκειται για ατομική επιχείρηση ή φυσικό πρόσωπο ή πράξη λιανικής το επίθετο και στην συνέχεια το μικρό όνομα αρκούν. Το λεκτικό που εισάγετε εδώ θα εμφανιστεί στην δεύτερη γραμμή των εκδιδόμενων παραστατικών στον τομέα ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΥ.

Στην θέση Δραστηριότητα εισάγετε την κύρια δραστηριότητα του συμβαλλόμενου. Συστήνετε εδώ να μην χρησιμοποιείται τονισμός ή πεζά αλλά η χρήση κεφαλαίων. Το λεκτικό που εισάγετε εδώ θα εμφανιστεί στην τρίτη γραμμή των εκδιδόμενων παραστατικών στον τομέα ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΥ.

Στην θέση Α.Φ.Μ. εισάγετε αριθμητικούς χαρακτήρες μόνο. Εφ'οσον επιλέξετε ΧΟΝΔΡΙΚΗ στο Τύπος Συναλλαγής τότε θα γίνει έλεγχος αληθοφάνειας του ΑΦΜ.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο έλεγχος αληθοφάνειας δεν ελέγχει για το κατα πόσον είναι σε ισχύ το ΑΦΜ αυτό ή αν σχετίζεται με την Επωνυμία ή ότι άλλο. Ο έλεγχος αλληθοφάνειας στηρίζεται σε ένα αλγόριθμο του υπουργείου οικονομικών για επιτρεπόμενους κωδικούς και περιορίζεται μόνο σε αυτό.


Στην θέση Διεθνής Κωδικός Εφορίας εισάγετε τον αριθμό μητρώου ή φορολογικό κωδικό συμβαλλόμενου ο οποίος είναι εγκατεστημένος εκτός της Ελληνικής επικράτειας. Όταν πρόκειται για συμβαλλόμενο εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά όχι Ελληνική Επιχείρηση, εισάγετε εδώ το ΑΦΜ αφού όμως πρώτα εισάγετε το πρόθεμα με λατινικούς κεφαλαίους χαρακτήρες. Συνήθως το πρόθεμα είναι γνωστό αφού αυτό αντιστοιχεί στα δύο γράμματα που αποτελούν το δηλωμένο χαρακτηρισατικό της κάθε ευρωπαϊκής χώρας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν εισάγετε στοιχεία και στα δύο πεδία (ΑΦΜ και Διεθνής Κωδικός Εφορίας) θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα του ΑΦΜ ως ισχυρότερου.

Στην θέση Δ.Ο.Υ. επιλέγετε από την αναπτυσσόμενη λίστα την ΔΟΥ που ανήκει ο Συμβαλλόμενος. Σε περίπτωση ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ η επιλογή είναι υποχρεωτική.

Στην θέση Τύπος Συναλλαγής επιλέγετε από την αναπτυσσόμενη λίστα. Η επιλογή είναι υποχρεωτική για την ολοκλήρωση της εισαγωγής συμβαλλόμενου. Οι δυνατές περιπτώσεις είναι:

  • ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ Αφορά ΜΟΝΟ Συμβαλλόμενους σχετικα με μεταφορά για λογαριασμό τρίτων (ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ)
  • ΕΝΔΟΚΟΙΝΩΤΙΚΕΣ Οι Συμβαλλόμενοι ΕΝΤΟΣ Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • ΛΙΑΝΙΚΗ Οι Συμβαλλόμενοι που ανήκουν στην κατηγορία ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ Οι Συμβαλλόμενοι ΕΚΤΟΣ Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • ΥΠΟ ΙΔΡΥΣΗ Οι Συμβαλλόμενοι που ΔΕΝ εχουν λάβει ακόμα Α.Φ.Μ.
  • ΧΟΝΔΡΙΚΗ Όλες οι Νομικές μορφές ΕΝΤΟΣ Ελλάδας


ΤΥΠΟΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ
Οι τύποι συναλλαγής χωρίζονται γενικά σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Η μία είναι μεταξύ νομικών μορφών (γνωστή και ως Β2Β από τις λέξεις business to business) και η άλλη μεταξύ νομικών μορφών και φυσικών προσώπων (γνωστή και ως B2C από τις λέξεις business to client).


Οι συναλλαγές μεταξύ νομικών προσώπων (B2B) υπόκεινται σε περιορισμούς ως προς τα στοιχεία που αναγράφονται στα παραστατικά που εκδίδονται. Έτσι για έκδοση παραστατικού είναι υποχρεωτική η αναγραφή της επίσημης επωνυμίας, του αριθμού φορολογικού μητρώου, της διεύθυνσης, και της ΔΟΥ όταν πρόκειται για ενδοχώριες νομικές μορφές.

Οι συναλλαγές μεταξύ νομικών και φυσικών προσώπων (Β2C) υπόκεινται σε πολύ λιγότερους περιορισμούς, σε ορισμένες περιπτώσεις όμως ανάλογα με την επιχειρηματική δράση της επιχείρησης σας, απαιτούνται στοιχεία όπως η διεύθυνση κατοικίας ή η χώρα ή ο αριθμός διαβαρτηρίου κ.α. Για τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις είναι καλό να συμβουλεύεστε κάποιον ειδικό (λογιστή, φοροτεχνικό, κλπ).

Δεν επιτρέπεται η έκδοση Τιμολογίου προς φυσικά πρόσωπα (εκτός από την περίπτωση αυτοπαράδοσης) ενώ επιτρέπεται η έκδοση απόδειξης λιανικής πρός νομικά πρόσωπα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μόνο αν επιλέξετε Τύπο Συναλλαγής ΧΟΝΔΡΙΚΗ, ΕΝΔΟΚΟΙΝΩΤΙΚΕΣ ή ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ θα εμφανίζονται και τα παραστατικά τιμιλόγησης (π.χ. Τιμολόγιο, Τιμολόγιο Δελτίο Αποστολής, Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών, Πιστωτικό Τιμολόγιο, κ.λ.π.) κατά την έκδοση παραστατικών. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα εμφανίζονται μόνο τα παραστατικά λιανικής πώλησης (π.χ. Απόδειξη Λιανικής Πώλησης, Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών, κ.λ.π.) .


Στις περιπτώσεις που ο συμβαλλόμενος βρίσκεται σε διαδικασία έκδοσης ΑΦΜ (νοείται δηλαδή ως Υπο Ίδρυση) μπορείτε να εισάγετε τα μέχρι εκείνη την στιγμή γνωστά στοιχεία και να την δηλώσετε ως Υπό Ίδρυση. Μπορείτε έτσι να παρακολουθήσετε πράξεις όπως προκαταβολές αλλά δεν μπορείτε να εκδόσετε κανένα παραστατικό. Τέλος όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ίδρυσης διορθώνετε τον Τύπο Συναλλαγής.


Στην θέση Συγκεντρωτική επιλέγετε ΝΑΙ από την αναπτυσσόμενη λίστα όταν πρέπει να περιληφθούν οι κινήσεις του Συμβαλλόμενου στις καταστάσεις συναλλαγών (Μ.Υ.Φ.). Συνήθως όταν επιλέγουμε Τύπο Συναλλαγής "ΧΟΝΔΡΙΚΗ" η επιλογή είναι ΝΑΙ ενω για Τύπο Επιλογής "ΛΙΑΝΙΚΗ" ή ¨ΕΝΔΟΚΟΙΝΩΤΙΚΕΣ" ή "ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ" Η επιλογή είναι ΟΧΙ.

Υπόχρεοι στην υποβολή ΜΥΦ (καταστάσεων συναλλαγών) είναι: Κάθε φυσικό πρόσωπο με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, κάθε νομικό πρόσωπο και νομική οντότητα με εξαίρεση τις υποκείμενες στο ειδικό συνταγματικό καθεστώς Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, καθώς και οι αγρότες που υπάγονται στο άρθρο 41 του Κώδικα Φ.Π.Α. (Ν. 2859/2000)
.



Στην θέση Καθεστώς Φ.Π.Α. επιλέγετε ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ εκτός εάν ο Συμβαλλόμενος δικαιούται έκπτωσης οπότε επιλέγετε ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ, ενω επιλέγετε ΑΠΑΛΛΑΓΗ στην περίπτωση που ο Συμβαλλόμενος απαλάσσεται από την υποχρέωση ΦΠΑ. Εάν επιλέξετε ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ τότε κατα την διαδικασία τιμολόγησης θα προτείνονται τα μειωμένα ποσοστά ΦΠΑ (π.χ. 17% αντί του 24%) ενώ τα κανονικά ποσοστά ΔΕΝ θα εμφανίζονται. Αντίστοιχα όταν δηλωθεί ΑΠΑΛΛΑΓΗ θα εμφανίζεται ΜΟΝΟ το 0% ως ποσοστό ΦΠΑ.

Στην θέση Γενικό Λογιστικό Σχέδιο Πελάτη επιλέγετε από την αναπτυσσόμενη λίστα τον λογαριασμό Πελατών που κινεί στην λογιστική. Ο συνήθης διαχωρισμός είναι εσωτερικού και εξωτερικού.

Στην θέση Γενικό Λογιστικό Σχέδιο Προμηθευτή επιλέγετε από την αναπτυσσόμενη λίστα τον λογαριασμό Προμηθευτών που κινεί στην λογιστική. Ο συνήθης διαχωρισμός είνα εσωτερικού και εξωτερικού.

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ 9500 - ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Οι επιλογές που εμφανίζονται στην θέση Γενικό Λογιστικό Σχέδιο Πελάτη και στην θέση Γενικό Λογιστικό Σχέδιο Προμηθευτή είναι οι επιλογές από την παράμετρο 9500. Εμφανίζουν τους λογαριασμούς με 1ο βαθμό 30 και 50 αντίστοιχα. Εφόσον υπάρχει ανάγκη για επιπλέον λογαριασμούς μπορείται να τους εισάγετε στην παράμετρο αυτή. Οι λογαριασμοί που δηλώνονται εδώ θα χρημσιμοποιηθούν και κατά την εξαγωγή "αρχείων εγγραφών λογιστικής" προς άλλα εμπορικά πακέτα.
ΟΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ ΩΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΩΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ
Τα σταθερά στοιχεία ενός συμβαλλόμενου (η διεύθυνση του, η δραστηριότητα του, η επωνυμία του κ.λ.π.) δεν τον χαρακτηρίζουν ως πελάτη ή ως προμηθευτή. Αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι η συναλλαγή μεταξύ αυτού και της επιχείρησης. Σε πολλές περιπτώσεις οι πελάτες (αυτοί προς τους οποίους εκδόθηκε παραστατικό πώλησης) γίνονται και προμηθευτές από κάποια πράξη αγοράς από αυτούς. Για τον λόγο αυτό κατά την δημιουργία του Συμβαλλόμενου συστήνεται να διαμορφώνονται οι τιμές και για τις δύο περιπτώσεις. Μπορεί να γίνει και εκ των υστέρων αλλά αν έχει δημιουργηθεί αρχείο κινήσεων θα πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία δημιουργίας.

Στoν τομέα Διεύθυνση εισάγετε τα στοιχεία γεωγραφικού προσδιορισμού του συμβαλλόμενου. Στην περίπτωση νομικού προσώπου η αναγραφή των στοιχείων αυτών είναι υποχρεωτική.


ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΠΕΔΙΩΝ:

Στην θέση Διακριτικός Τίτλος εισάγετε προαιρετικά τον διακριτικό τίτλο του Συμβαλλόμενου με Ελληνικούς ή Λατινικούς χαρακτήρες.

Στην θέση Κατάσταση επιλέγετε από την αναπτυσσόμενη λίστα. Η χρήση των τιμών αυτών έχει μόνο πληροφοριακό και στατιστικό χαρακτήρα. Είναι συνδεδεμένη με την παράμετρο 9101στην οποία μπορείτε να να προσθέσετε δικές σας τιμές αλλά δεν μπορείτε να τροποποιήσετε τις αρχικές (σημασμένες με * )

Στην θέση Σχόλια εισάγετε ελέυθερο κείμενο για σκοπούς αρχείου.

Στoν τομέα Τραπεζικοί Λογαριασμοί εισάγετε την τράπεζα και τον λογαριασμό (σε μορφή ΙΒΑΝ) για σκοπούς αρχείου αφού δεν εμφανίζονται σε κάποιο παραστατικό.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΝΕΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΥ
Ολοκληρώνετε την διαδικασία καταχώρησης με το αντίστοιχο μπουτόν επάνω δεξιά στον τομέα. Αμέσως γίνετε έλεγχος επάρκειας των δεδομένων και καταχωρίζεται η εγγραφή. Σύμφωνα με τις επιλογές θα γίνει και ο έλεγχος δεδομένων. Έτσι για παράδειγμα αν έχετε επιλέξει Τύπο Συνναλαγής: ΛΙΑΝΙΚΗ δεν θα γίνει έλεγχος αληθοφάνειας στον ΑΦΜ ούτε θα ελεγχεί η συμπλήρωση δεδομένων διεύθυνσης.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο έλεγχος αληθοφάνειας δεν ελέγχει τα στοιχεία ούτε διασταυρώνει την ορθότητα αυτών. Ο έλεγχος περιορίζεται στην εισαγωγή ή όχι δεδομένων σε συγκεκριμένα πεδία. Τα δεδομένα που καταχωρίζονται εδώ αποτελούν αποκλειστική ευθύνη του καταχωρούντα.


Με την ολοκλήρωση του ελέγχου αληθοφάνειας και εφ' όσον διαπιστωθούν αποκλίσεις εμφανίζεται το παράθυρο μηνυμάτων με τις σχετικές παρατηρήσεις. Από το παράθυρο αυτό επιστρέφετε στην Ενημέρωση Στοιχείων και διορθώνεται. Με την ορθή ολοκλήρωση της διαδικασίας η εφαρμογή επιστρέφει στην αρχική οθόνη της Διαχείρισης Στοιχείων όπου πλέον αναφράφεται και ο νέος Συμβαλλόμενος.


Αναζήτηση

Για να αναζητήσετε Συμβαλλόμενο ανάμεσα σε όλες τις εγγραφές συμπληρώνετε στο επάνω μέρος, στα πεδία Αναζήτηση Ονομασίας Συμβαλλόμενου ή/και Αναζήτηση Α.Φ.Μ. Συμβαλλόμενου ολοκληρωμένα ή μερικά τα στοιχεία για αναζήτηση και στην συνέχεια επιλέγετε το σύμβολο του μεγεθυντικού φακού. Αμέσως θα εμφανιστούν τα ονόματα των Συμβαλλομένων που πληρούν τα κριτήρια αναζήτησης. Η αναζήτηση γίνεται σε πεζά και κεφαλαία.

Επίσης στο επάνω μέρος της λίστας υπάρχουν και τα buttons γρήγορης περιήγησης (επόμενο - προηγούμενο, πρώτη σελίδα - τελευταία).


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η αναζήτηση γίνεται μεταξύ κεφαλαίων και πεζών ΟΧΙ όμως μεταξύ τονισμένων και μη τονισμένων. ( βλέπε ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ )



Επισκόπηση/Διόρθωση/Διαγραφή

Οι γραμμές που εμφανίζουν τους Συμβαλλόμενους στον πίνακα της Διαχείρισης Στοιχείων υπογραμμίζονται όταν το ποντίκι περνάει πάνω από αυτές. Πατώντας το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού αναδύεται παράθυρο με τα αναλυτικά στοιχεία του συμβαλλόμενου. Εδώ εκτός από την επισκόπηση των σταθερών στοιχείων του συμβαλλόμενου μπορείτε να διορθώσετε στοιχεία ή να διαγράψετε τον συμβαλλόμενο πατώντας B2.png άνω δεξιά.

Η διαγραφή Συμβαλλόμενου ΔΕΝ επιτρέπεται αν αυτός έχει συμμετάσχει σε συναλλαγές π.χ. αν είναι πελάτης και έχει κοπεί τιμολόγιο στο όνομά του.

Ολοκληρώνετε την διαδικασία πατώντας το εικονίδιο εξόδου B5.png άνω δεξιά εφόσον δεν έχετε πραγματοποιήσει καμμία αλλαγή ή εφόσον δεν επιθυμείτε να αποθηκευτούν οι αλλαγές που κάνατε.

Εάν έχετε πραγματοποιήσει αλλαγές και επιθυμείτε την καταχώρηση τους πατάτε το εικονίδιο Ενημέρωσης B4.png άνω δεξιά και η διαδικασία, μετά την αποθήκευση των αλλαγών, σας επιστρέφει στην καρτέλα εμφάνισης των Συμβαλλομένων.

Καρτέλα Συμβαλλόμενου

Ενότητα Προφίλ
Συμβαλλόμενοι / Καρτέλα Συμβαλλόμενου
Στην Καρτέλα Συμβαλλόμενου μπορείτε να:
> δείτε ενοποιημένα κινήσεις όλων των Συμβαλλομένων
> επιλέξετε προβολή βάσει σχέσης με την εταιρεία (ως Πελάτης ή ως Προμηθευτής)
> να διαμορφώσετε τις παραμέτρους που αφορούν σε αυτήν την ενότητα
> να πάρετε αναλυτικά τις κινήσεις του πατώντας πάνω στην γραμμή εγγραφής του Συμβαλλόμενου
> Αδρανείς
> Μερικό Υπόλοιπο

Τα αρχικά κριτήρια αναζήτησης εμφανίζουν όλους τους συμβαλλόμενους που έχουν κινηθεί κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους ακόμα και αν έχουν μηδενικό υπόλοιπο. Κάποιος συμβαλλόμενος έχει κινηθεί όταν έχει πράξεις μέσα στο τρέχον έτος ή φέρνει υπόλοιπο από το προηγούμενο έτος ( βλέπε Απογραφή Έναρξης ).

Στο επάνω πλαίσιο επιλέγουμε τα κριτήρια αναζήτησης. Μπορούμε να εισάγουμε μέρος του ΑΦΜ ή της ονομασίας του συμβαλλόμενου κατά μόνας ή συνδυασμένα. Ταυτόχρονα μπορούμε να επιλέξουμε ( ή να αποεπιλέξουμε ) αν επιθυμούμε να συμπεριληφθούν στην λίστα οι Αδρανείς συβαλλόμενοι ή αυτοί που έχουν σήμερα μηδενικό υπόλοιπο.

Οπως έχει αναφερθεί, συμβαλλόμενοι είναι όσοι έχουν οποιαδήποτε σχέση με την επιχείρηση. Οι πράξεις καθορίζουν πότε κάποιος συμβαλλόμενος δρά ώς πελάτης και πότε ως προμηθευτής. Στην περίπτωση κατά την οποία ο ίδιος συμβαλλόμενος έχει σχέση πελάτη και προμηθευτή με την επιχείρηση τότε, όπως διευκρινίζεται και στην ΠΟΛ.1216/01-10-2014, επιτρέπεται ο λογιστικός συμψηφισμός. Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο διαμορφώνεται συνυπολογίζοντας όλες τις πράξεις με τον συμβαλλόμενο.


ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ
Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1216/01-10-2014 άρθρο 6 "Σε περίπτωση που οι αντισυμβαλλόμενοι είναι ταυτόχρονα προμηθευτές και πελάτες, επιτρέπεται να προβούν σε εκατέρωθεν λογιστικούς συμψηφισμούς, εφόσον αυτό δεν αντιβαίνει σε διατάξεις άλλων νόμων. Όταν η διαφορά που απομένει μετά τον συμψηφισμό είναι μεγαλύτερη των 500 ευρώ, τότε για να αναγνωρισθεί το σύνολο των αγορών απαιτείται η εξόφλησή της με τραπεζικό μέσο πληρωμής. Τα ίδια ισχύουν και στην περίπτωση πώλησης αγαθών μεταξύ υπόχρεων απεικόνισης συναλλαγών με «ανταλλαγή»."


Για λόγους πληροφόρησης και διακριτής αντιμετώπισης μπορείτε να επιλέξετε κινήσεις Πελατών ή Προμηθευτών από την αναπτυσσόμενη λίστα. Στην περίπτωση που επιλέξετε Πελάτες ή Προμηθευτές αντί του Πελάτες/Προμηθευτές που είναι η προεπιλογή, θα διαπιστώσετε ότι ο αριθμός των στηλών στον πίνακα ελλατώνεται κατά δύο. Δεν εμφανίζεται η στήλη Χρέωσης και η στήλη Πίστωσης που αφορά στις κινήσεις της περίπτωσης που δεν επιλέξατε.


ΠΡΟΣΟΧΗ! Εφόσον έχουν χρησιμοποιηθεί κριτήρια μερίκευσης δεν εμφανίζονται όλοι οι συμβαλλόμενοι. Παρόλα αυτά ο μετρητής "Δεδομένα ανά Σελίδα" αναφέρει όλους τους συμβαλλόμενους ανα σελίδα που υπάρχουν ανεξάρτητα από την μερίκευση που επιλέγουμε. Αν για παράδειγμα επιλέξουμε και τους Αδρανείς στο επάνω μέρος τότε ο μετρητής θα συμφωνεί με τις γραμμές του πίνακα. Αν θέλουμε να εμφανίσουμε όλες τις γραμμές που πληρούν τα κριτήρια αναζήτησης, τότε από την αναπτυσόμενη λίστα δίπλα στο λεκτικό "Δεδομένα ανά Σελίδα" επιλέγουμε τον μεγαλύτερο αριθμό στο τέλος αυτής. Η αρχική επιλογή επίσης εξαιρεί συμβαλλόμενους (εξαιρεί τους Αδρανείς) για λόγους άμεσης πληροφόρησης. Ως εκ τούτου στο Σύνολο φαίνεται ο συνολικός αριθμός του συμβαλλομένων που έχουν καταχωρηθεί και όχι αυτών που εμφανίζονται.


Εξαγωγή Υπολοίπων σε Excel: Εάν πρόκειται να εκτυπώσετε ή να εξάγετε σε excel τα υπόλοιπα των συμβαλλομένων επιλέγετε πρώτα τον μέγιστο αριθμό στην επιλογή "Δεδομένα ανά Σελίδα" και στην συνέχεια πατάτε το B9.png .


Με την ολοκλήρωση επιλογής κριτηρίων πατήστε με αριστερό κλικ το σύμβολο B3.png και θα εμφανιστούν τα ονόματα των Συμβαλλομένων που πληρούν τα κριτήρια αναζήτησης.

Μετά τα σταθερά στοιχεία των συμβαλλομένων, στην στήλη κατηγορία αναφέρεται η κατηγορία των πράξεων που έχει καταγραφεί στον κάθε συμβαλλόμενο. Έτσι ένας συμβαλλόμενος στον οποίο έχουν γίνει μόνο πωλήσεις αναφέρεται ως ΠΕΛΑΤΗΣ και αντίστοιχα μόνο για αγορές αναφέρεται ως ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ. Εφόσον κάποιος συμβαλλόμενος έχει πράξεις ως πελάτης και ως προμηθευτής αναφέρεται ως ΠΕΛΑΤΗΣ/ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ. Στην περίπτωση που για το τρέχον έτος κάποιος συμβαλλόμενος δεν έχει καμμία πράξη και έχουν επιλεγεί και οι Αδρανείς πελάτες, τότε θα εμφανιστεί στην κατηγορία ως ΑΔΡΑΝΗΣ. Ο χαρακτηρισμός αυτός αφορά μόνο το τρέχον έτος και όχι όλα τα έτη.

Στις αξιακές στήλες εμφανίζονται τα ποσά ανά κατηγορία πράξης. Εφόσον έχει επιλεγεί η εμφάνιση ΠΕΛΑΤΕΣ/ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ στην πρώτη στήλη "Μεταφορά Χρέωση" εμφανίζεται το Χρεωστικό υπόλοιπο του συμβαλλόμενου με την ιδιότητα του ως Πελάτης



ΧΡΕΩΣΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΥΣ
Ενας συμβαλλόμενος . "



Αρχικά εμφανίζονται όλες οι εγγραφές σε πίνακα, σελιδοποιημένες ενώ υπάρχουν buttons γρήγορης περιήγησης (επόμενη-προηγούμενη, πρώτη σελίδα – τελευταία).
Σε κάθε γραμμή του πίνακα εκτός από τα βασικά στοιχεία εμφανίζονται :

Μεταφορά Χρέωσης – Χρέωση απογραφής. Κατά την αρχή της εγγραφής του Συμβαλλόμενου στο σύστημα μπορεί να υπάρχουν ήδη ανοικτές κινήσεις. Συχνά και για λόγους συντομίας, αναγράφουμε το σύνολο της έως τώρα χρέωσης π.χ. το σύνολο των πωλήσεων που έχουμε πραγματοποιήσει σε έναν πελάτη ή το σύνολο των πληρωμών που έχουμε κάνει σε έναν Προμηθευτή. Τα σύνολα ΑΠΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑ επίσης αναφέρονται στην προηγούμενη χρήση.






Αρχικά εμφανίζονται όλες οι εγγραφές σε πίνακα, σελιδοποιημένες ενώ υπάρχουν buttons γρήγορης περιήγησης (επόμενη-προηγούμενη, πρώτη σελίδα – τελευταία).
Σε κάθε γραμμή του πίνακα εκτός από τα βασικά στοιχεία εμφανίζονται :

Μεταφορά Χρέωσης – Χρέωση απογραφής. Κατά την αρχή της εγγραφής του Συμβαλλόμενου στο σύστημα μπορεί να υπάρχουν ήδη ανοικτές κινήσεις. Συχνά και για λόγους συντομίας, αναγράφουμε το σύνολο της έως τώρα χρέωσης π.χ. το σύνολο των πωλήσεων που έχουμε πραγματοποιήσει σε έναν πελάτη ή το σύνολο των πληρωμών που έχουμε κάνει σε έναν Προμηθευτή. Τα σύνολα ΑΠΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑ επίσης αναφέρονται στην προηγούμενη χρήση.
Μεταφορά Πίστωσης – Πίστωση απογραφής. Κατά την αρχή της εγγραφής του Συμβαλλόμενου στο σύστημα μπορεί να υπάρχουν ήδη ανοικτές κινήσεις. Συχνά και για λόγους συντομίας, αναγράφουμε το σύνολο της έως τώρα πίστωσης π.χ. το σύνολο των αγορών που έχουμε πραγματοποιήσει από έναν προμηθευτή ή το σύνολο των εισπράξεων που μας έχει κάνει ένας Πελάτης. Τα σύνολα ΑΠΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑ επίσης αναφέρονται στην προηγούμενη χρήση.
Αγορά – Χρέωση - Σύνολο χρεωστικών κινήσεων Αγορών δηλαδή Πληρωμές ή πιστωτικά τιμολόγια Αγορών (π.χ. επιστροφές ή εκπτώσεις).
Αγορά – Πίστωση - Σύνολο πιστωτικών κινήσεων Αγορών - συνήθως Τιμολόγια Αγορών.
Πώληση – Χρέωση - Σύνολο χρεωστικών κινήσεων Πωλήσεων π.χ. Τιμολόγια Πωλήσεων .
Πώληση – Πίστωση - Σύνολο πιστωτικών κινήσεων Πωλήσεων π.χ. Εισπράξεις ή πιστωτικά τιμολόγια πωλήσεων (π.χ. επιστροφές ή εκπτώσεις).
Σύνολο - Το τελικό αποτέλεσμα μετά την προσθαφαίρεση χρεωπιστώσεων. Μπορεί να είναι αρνητικό (οφείλουμε) ή θετικό (μας οφείλουν).





ΧΡΕΩΣΗ – ΠΙΣΤΩΣΗ
Δυο βασικές έννοιες του ΔΙΠΛΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ που χρησιμοποιούνται όχι μόνο στη Λογιστική αλλά και στην καθημερινή εμπορική ζωή. Με απλά λόγια :

ΧΡΕΩΣΗ είναι το ΔΟΥΝΑΙ δηλαδή η πράξη με την οποία δίνεις κάτι σε κάποιον δημιουργώντας του μια ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ. Πιό συνηθισμένοι τρόποι χρέωσης είναι Εμπορεύματα σε πελάτη & η πληρωμή σε Προμηθευτή.
ΠΙΣΤΩΣΗ: είναι το ΛΑΒΕΙΝ δηλαδή η πράξη με την οποία παίρνεις κάτι από κάποιον.
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ: η ΧΡΕΩΣΗ αυξάνει την οικονομική υποχρέωση του Συμβαλλόμενου προς εμάς (την επιχείρηση), ενώ αντίθετα η ΠΙΣΤΩΣΗ τη μειώνει.

Καρτέλλα Κινήσεων Συμβαλλομένου

Ενότητα Προφίλ
Συμβαλλόμενοι / Καρτέλα Κινήσεων Συμβαλλόμενου

Επιλέγοντας έναν Συμβαλλόμενο περνάτε στην φόρμα με τις κινήσεις του.
Εδώ μπορείτε να δείτε:

> το ιστορικό κινήσεων Συμβαλλόμενου (πωλήσεις / αγορές ή δαπάνες / ταμειακά)
> συγκεντρωτικά τα σύνολα
> να διαμορφώσετε τις παραμέτρους που αφορούν σε αυτήν την ενότητα
> να πάρετε αναλυτικά τις κινήσεις του πατώντας πάνω στην γραμμή εγγραφής του Συμβαλλόμενου
> να προσδιορίσετε χρονικό διάστημα προβολής (το τρέχων έτος είναι προεπιλεγμένο αλλά επιτρέπεται αναζήτηση και μεταξύ περισσοτέρων ετών)
> την Συνοπτική θέση του Συμβαλλόμενου
> την συγκεντρωτική οικονομική του εικόνα με τις χρεωπιστώσεις και τα σύνολά τους εντός της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου που καθορίσαμε στην Επιλογή Χρονικού Διαστήματος.
> μεμονωμένο παραστατικό και να το στείλετε για εκτύπωση / E-mail ή για δημιουργία .pdf αρχείου

Επίσης μπορείτε να εξάγετε τα αποτελέσματα της αναζήτησης σε πίνακα δεδομένων για:

> αποστολή μέσω E-mail
> ως φύλλο Excel
> για εκτύπωση, ή για δημιουργία .pdf αρχείου
> σε αρχείο .csv


Απογραφή Έναρξης

Ενότητα Προφίλ
Συμβαλλόμενοι / Απογραφή Έναρξης

Κατά την εισαγωγή του Συμβαλλόμενου στο σύστημα είναι πιθανό να υπάρχουν ήδη οικονομικές εκκρεμότητες οι οποίες πρέπει να καταχωρηθούν. Άλλες φορές πρέπει να διορθωθούν τα αποτελέσματα μιας χρήσης με το χέρι λόγω λάθους κλπ. Σε αυτό το τμήμα του συστήματος πραγματοποιούμε τις εγγραφές απογραφής του Συμβαλλόμενου.

Αρχικά εμφανίζονται όλοι οι Συμβαλλόμενοι με τα πλήκτρα περιήγησης και το φίλτρο επιλογής κατά ΟΝΟΜΑΣΙΑ και ΑΦΜ. Κλικάροντας στο Συμβαλλόμενο που σας ενδιαφέρει, μπαίνετε στην καρτέλλα κνήσεων απογραφής όπου μπορείτε να αλλάξετε τη ΧΡΕΩΣΗ ή την ΠΙΣΤΩΣΗ του.

Αποθηκεύετε με το πλήκτρο ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ή ακυρώνετε με το πλήκτρο ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ. (βλ. Χειριστήρια Βασικών λειτουργιών)

Μπορείτε επίσης να εκτυπώσετε ή να μετατρέψετε τις εγγραφές αυτές σε φύλλο EXCEL.




Παράμετροι Συμβαλλομένων

Η εφαρμογή Thesis υποστηρίζει την παραμετροποίηση των ρυθμίσεων λειτουργίας της εταιρείας σας.
Στην ενότητα Παράμετροι Συμβαλλομένων θα βρείτε έτοιμες τις βασικές παραμέτρους αλλά μπορείτε να δημιουργήσετε και τις δικές σας με απλά βήματα.
Επιλέγετε την παράμετρο που θέλετε να εμπλουτίσετε και στο παράθυρο που αναδύεται δεξιά, πατήστε + (Καταχώρηση νέων δεδομένων Παραμέτρου) για προσθήκη νέας εγγραφής.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι παράμετροι με σήμανση * είναι ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΕΣ και δεν πρέπει να αλλάξουν ρυθμίσεις, γι' αυτό είναι κλειδωμένες από το κεντρικό σύστημα διαχείρισης του thesis.





Login