(→Εισαγωγή Κωδικού Είδους - Ενημέρωση CPV) |
(→Εισαγωγή Κωδικού Είδους - Ενημέρωση CPV) |
||
Γραμμή 137: | Γραμμή 137: | ||
Στη συνέχεια εισάγετε τον κωδικό CPV (Σημείο 3) και την περιγραφή του (Σημείο 4) τα οποίο θα βρείτε στην σχετική σύμβαση. | Στη συνέχεια εισάγετε τον κωδικό CPV (Σημείο 3) και την περιγραφή του (Σημείο 4) τα οποίο θα βρείτε στην σχετική σύμβαση. | ||
<br> | <br> | ||
− | <div id="mp-itn-h2" style="margin:0.0em; font-family:inherit; font-size:100%; width:450px; border:1px solid #e50000; color:#000; padding:1.2em 1.4em;">'''Κωδικός CPV αγαθού/ υπηρεσίας/μελέτης/ έργου:''' ''Ο κανονισμός (EΚ) αριθ. 213/2008 με την ταξινόμηση των αγαθών, υπηρεσιών και έργων βάσει του Κοινού Λεξιλογίου για τις δημόσιες συμβάσεις (CPV), είναι ανηρτημένος στον ιστότοπο simap.ted.europa.eu σε όλες τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.<br>H ανάλυση ανά κωδικό του συστήματος ταξινόμησης αγαθών, υπηρεσιών και έργων κατά CPV έχει αναρτηθεί και στον ιστοτοπο promitheus.gov.gr σε μορφή αρχείου excel στην ενότητα «Γενικές Πληροφορίες» σύνδεσμος «Αρχείο Ειδών - Κωδικολόγιο CPV», το πεδίο «CODE». '' </div> | + | <div id="mp-itn-h2" style="margin:0.0em; font-family:inherit; font-size:100%; width:450px; border:1px solid #e50000; color:#000; padding:1.2em 1.4em;">'''Κωδικός CPV αγαθού/ υπηρεσίας/μελέτης/ έργου:''' ''Ο κανονισμός (EΚ) αριθ. 213/2008 με την ταξινόμηση των αγαθών, υπηρεσιών και έργων βάσει του Κοινού Λεξιλογίου για τις δημόσιες συμβάσεις (CPV), είναι ανηρτημένος στον ιστότοπο simap.ted.europa.eu σε όλες τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. |
+ | <br>H ανάλυση ανά κωδικό του συστήματος ταξινόμησης αγαθών, υπηρεσιών και έργων κατά CPV έχει αναρτηθεί και στον ιστοτοπο promitheus.gov.gr σε μορφή αρχείου excel στην ενότητα «Γενικές Πληροφορίες» σύνδεσμος «Αρχείο Ειδών - Κωδικολόγιο CPV», το πεδίο «CODE». '' </div> | ||
<br> | <br> | ||
<br> | <br> |
Η Ηλεκτρονική Τιμολόγηση στο πλαίσιο των Δημοσίων Συμβάσεων, εν συντομία “B2G H.T”, αφορά την ολοκληρωμένη, επιχειρησιακή διαδικασία της Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης (electronic invoicing), δηλαδή της έκδοσης Η.Τ, επικύρωσης, ελέγχων, υποβολής και αποστολής στον Αγοραστή προς έλεγχο, εκκαθάριση και πληρωμή. Η διαδικασία αυτή εμπεριέχει και την ανάδρομη υποδιαδικασία του λεγόμενου Invoice Response, κατά την οποία δίνεται η δυνατότητα σε [ενδιάμεσους] κόμβους του δικτύου να ενημερώσουν τον Αποστολέα του Η.Τ (α) με τεχνικά μηνύματα τύπου Acknowledment (Ack) τα οποία είναι ανεξάρτητα του επιχειρησιακού περιεχομένου του Η.Τ, για το αν παραλήφθηκε ή όχι το έγγραφο του Η.Τ και σε περίπτωση αποτυχίας να περιγράψουν τις πιθανές της αιτίες και (β) με επιχειρησιακού τύπου απαντητικά μηνύματα (InvoiceResponse message), των οποίων η βασική φύση είναι ότι αναφέρουν μια ή περισσότερες επιχειρηματικές αποφάσεις (actions) που πρέπει να εκτελεσθούν από τον αρχικό αποστολέα/Πωλητή του συγκεκριμένου Η.Τ, για λογαριασμό του Αγοραστή, στην περίπτωση που ο παραλήπτης έλαβε το μήνυμα του Η.Τ κανονικά. Η B2G Η.Τ έχει υλοποιηθεί με βάση το διεθνές πρότυπο διαλειτουργικότητας PEPPOL, και χρησιμοποιεί το δίκτυο eDelivery του PEPPOL, πάνω από το δημόσιο Διαδίκτυο.
Τα ηλεκτρονικά τιμολόγια (Η.Τ) αφορούν B2G ηλεκτρονικές συναλλαγές, στο πλαίσιο των Δημόσιων Συμβάσεων με το Ελληνικό Δημόσιο στην Ελλαδική επικράτεια. Εκδίδονται από τα ERP πληροφοριακά συστήματα προμηθευτών του Ελληνικού Δημοσίου και προωθούνται στις Αναθέτουσες Αρχές, μέσω του Ευρωπαϊκού δικτύου PEPPOL
eDelivery network, το οποίο έχει στο πυρήνα του το δημόσιο διαδίκτυο (Internet).
Συμπερασματικά, το μεν myDATA της ΑΑΔΕ είναι μια κεντροποιημένη (centralized) ψηφιακή web πλατφόρμα που αποτελεί ένα κεντρικό Μητρώο λογιστικών και φορολογικών στοιχείων των επιχειρήσεων και της ΑΑΔΕ, στο οποίο οι μεν υπόχρεοι τα καταχωρούν τη λεγόμενη «Σύνοψη» Παραστατικών Εσόδων και Εξόδων, το δε σύστημα συμφιλιώνει (reconciliates) τα καταχωρηθέντα στοιχεία με αυτά της ΑΑΔΕ. Δεν αποτελεί αναπόσπαστη ψηφιακή μονάδα της αρχιτεκτονικής και της επιχειρησιακής ροής της ηλεκτρονικής τιμολόγησης του προμηθευτή ή παρόχου ΥΠΑΗΕΣ, αλλά είναι ένα εσωτερικό, ανεξάρτητο, backoffice πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ που δέχεται πληροφορία (μέσω restfull web services), από ERP συστήματα πωλητών, κατά την διαδικασία ηλεκτρονικής τιμολόγησης είτε μεταξύ επιχειρήσεων (B2B) , είτε μεταξύ επιχειρήσεων και Ελληνικού Δημοσίου (B2G). Εν αντιθέσει, η B2G H.T των Υπουργείων Οικονομικών και της Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι μια κατανεμημένη (distributed), OLTP (OnLineTransactionProcessing), ανοικτή, ψηφιακή πλατφόρμα Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης πάνω στο δημόσιο Διαδίκτυο, που επιτρέπει στους φορείς (αποστολέας και παραλήπτης) με αυτoματοποιημένο και ασφαλή τρόπο μέσω [distributed] transactions, να εκδίδουν και υποβάλουν Η.Τ αυτά καθαυτά, προς εκκαθάριση και πληρωμή από τις Α.Α και να ανταλλάσσουν πληροφορίες για το status των Η.Τ και για τυχόν πρόσθετες ενέργειες που απαιτούνται. Σε αυτή τη περίπτωση, η επικοινωνία στην B2G Η.Τ πραγματοποιείται με ανταλλαγή XML documents, μέσω μηχανισμών SOAP και RESTFULL web services, μεταξύ δομικών (APs, SMP, SML) κόμβων και τερματικών κόμβων (εκδότης, Αναθέτουσα Αρχή, ΚΕ.Δ, ΕΔΗΤ) του δικτύου μεταφοράς και διαλειτουργικότητας PEPPOL eDelivery, και σύμφωνα με SOA (Service Oriented Architecture) Αρχιτεκτονική.
Γενικά, ο Μορφότυπος PEPPOL ορίζει το Μοντέλο Δεδομένων με το οποίο υλοποιείται το παραστατικό του B2G Η.Τ. Το Μοντέλο Δεδομένων αφορά προδιαγραφές, επιχειρησιακούς κανόνες, περιορισμούς και συσχετίσεις οντοτήτων δεδομένων, και με δεδομένα στο παραστατικό (instance) του Η.Τ, υποστηρίζει τις επιχειρησιακές διαδικασίες Λογιστικής, Ελέγχων, Επαλήθευσης, Αναφορών ΦΠΑ, Πληρωμών και Δρομολόγησης.
Mε τον Εθνικό Μορφότυπο για την Ελλάδα, όπως αυτός θεσπίζεται στην ΚΥΑ Αριθ 60970ΕΞ2020/18-6-2020 ΦΕΚ
2425 2020, Τεύχος Β, ορίζονται επί πλέον επιχειρησιακοί, εννοιολογικές (semantic) εξειδικεύσεις, κανόνες και
περιορισμοί επί πεδίων του μοντέλου BIS v3.0 που πρέπει να αναφέρονται και εφαρμόζονται στο Η.Τ στο πλαίσιο
των δημοσίων συμβάσεων με το Ελληνικό Δημόσιο, για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας, λαμβάνοντας
υπόψη και το υφιστάμενο εθνικό, νομικό, κανονιστικό και επιχειρησιακό πλαίσιο. Δηλαδή, ο Εθνικός Μορφότυπος
αποτελεί μια εξειδίκευση του PEPPOL CIUS, το οποίο είναι μια εξειδίκευση του ευρωπαϊκού προτύπου ΕΝ 16931
και όλα είναι συμβατά μεταξύ τους.
Ο Εθνικός Μορφότυπος PEPPOL (όπως θεσπίζεται στην σχετική ΚΥΑ και εξειδικεύεται στον παρόντα Οδηγό) πρέπει
να εφαρμόζεται από Έλληνες Προμηθευτές του Ελληνικού Δημοσίου με έδρα στην Ελλάδα και από διεθνείς
Προμηθευτές του Ελληνικού Δημοσίου (με έδρα εκτός Ελλάδος), με εξαίρεση για τους τελευταίους των Ελληνικών
κανόνων PEPPOL CIUS.
Οι επιπλέον πληροφορίες (πέραν αυτών που συμπληρώνετε κατά την έκδοση οποιουδήποτε άλλου παραστατικού) που πρέπει να συμπληρώνονται όταν εκδίδετε παραστατικό B2G είναι τα παρακάτω:
Από την αρχική οθόνη επιλέγετε Προφίλ και στην συνέχεια Στοιχεία Λειτουργίας Εταιρείας. Εδώ συμπληρώνετε τα στοιχεία του διαχειριστή/νομίμου εκπροσώπου ή αντίστοιχο.
Εδώ συμπληρώνετε τα ατομικά στοιχεία του διαχειριστή/νομίμου εκπροσώπου ή αντίστοιχο, τα οποία είναι:
Καταχωρείτε τα δεδομένα με το Καταχώρηση και επανέρχεται η οθόνη με τα στοιχεία συμπληρωμένα.
Από την αρχική οθόνη επιλέγετε Συμβαλλόμενοι και στην συνέχεια Διαχείριση Συμβαλλομένων. Εδώ συμπληρώνετε ή ενημερώνετε τα στοιχεία του συμβαλλόμενου.
Πιο συγκεκριμένα όπως και σε κάθε περίπτωση εισαγωγής επιλέγετε το εικονίδιο το οποίο βρίσκετε στα άνω δεξιά. Αφού εισάγετε στην αντίστοιχη θέση τον ΑΦΜ του φορέα δημοσίου επιλέγετε Λήψη στοιχείων Γ.Γ.Π.Σ. (Σημείο 1) και επιβεβαιώνετε. Με την ολοκλήρωση της εμφάνισης των στοιχείων και αφού κάνετε έλεγχο της ορθότητας αλλάζετε την κατηγορία του συμβαλλόμενου από Χονδρική σε ΔΗΜΟΣΙΟ (Σημείο 2).
Ακολούθως ελέγχετε/συμπληρώνετε τα δεδομένα της διεύθυνσης (Σημείο 3). Υποχρεωτικά πρέπει να είναι συμπληρωμένα:
Τέλος εισάγετε το Ονοματεπώνυμο του εκπροσώπου του συμβαλλόμενου (Σημείο 4) και το ΑΦΜ αυτού εφόσον είναι γνωστό.
Καταχωρείτε τα δεδομένα με το Καταχώρηση .
Από την αρχική οθόνη επιλέγετε Είδη και στην πρώτη καρτέλα που εμφανίζεται Διαχείρηση Ειδών εισάγετε το νέο είδος όπως στις σχετικές οδηγίες Εισαγωγή Νέου Είδους (Σημεία 1 και 2).
Στη συνέχεια εισάγετε τον κωδικό CPV (Σημείο 3) και την περιγραφή του (Σημείο 4) τα οποίο θα βρείτε στην σχετική σύμβαση.
Από την αρχική οθόνη επιλέγουμε Προφίλ και στην συνέχεια Στοιχεία Λειτουργίας Εταιρείας. Εδώ συμπληρώνουμε τα στοιχεία του διαχειριστή/νομίμου εκπροσώπου ή αντίστοιχο.
Από την αρχική οθόνη επιλέγουμε Προφίλ και στην συνέχεια Στοιχεία Λειτουργίας Εταιρείας. Εδώ συμπληρώνουμε τα στοιχεία του διαχειριστή/νομίμου εκπροσώπου ή αντίστοιχο.