Έκδοση Παραστατικών B2G

Στην ενότητα Έκδοση Παραστατικών B2G θα βρείτε όλες τις επιπλέον πληροφορίες για την έκδοση ηλεκτρονικού τιμολογίου στα πλάισια Δημοσίων συμβάσεων.
> Τι είναι η Ηλεκτρονική Τιμολόγιση στα πλαίσια Δημοσίων Συμβάσεων
> Ορισμός του Εθνικού Μορφοτύπου για την B2G ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ
> Ποιά είναι τα υποχρεωτικά στοιχεία για την έκδοση ( βλ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ )
> Ποιά είνα τα επιπλέον βήματα κατα την Τιμολόγηση

Τι είναι η Ηλεκτρονική Τιμολόγηση στο πλαίσιο των Δημοσίων Συμβάσεων

Η Ηλεκτρονική Τιμολόγηση στο πλαίσιο των Δημοσίων Συμβάσεων, εν συντομία “B2G H.T”, αφορά την ολοκληρωμένη, επιχειρησιακή διαδικασία της Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης (electronic invoicing), δηλαδή της έκδοσης Η.Τ, επικύρωσης, ελέγχων, υποβολής και αποστολής στον Αγοραστή προς έλεγχο, εκκαθάριση και πληρωμή. Η διαδικασία αυτή εμπεριέχει και την ανάδρομη υποδιαδικασία του λεγόμενου Invoice Response, κατά την οποία δίνεται η δυνατότητα σε [ενδιάμεσους] κόμβους του δικτύου να ενημερώσουν τον Αποστολέα του Η.Τ (α) με τεχνικά μηνύματα τύπου Acknowledment (Ack) τα οποία είναι ανεξάρτητα του επιχειρησιακού περιεχομένου του Η.Τ, για το αν παραλήφθηκε ή όχι το έγγραφο του Η.Τ και σε περίπτωση αποτυχίας να περιγράψουν τις πιθανές της αιτίες και (β) με επιχειρησιακού τύπου απαντητικά μηνύματα (InvoiceResponse message), των οποίων η βασική φύση είναι ότι αναφέρουν μια ή περισσότερες επιχειρηματικές αποφάσεις (actions) που πρέπει να εκτελεσθούν από τον αρχικό αποστολέα/Πωλητή του συγκεκριμένου Η.Τ, για λογαριασμό του Αγοραστή, στην περίπτωση που ο παραλήπτης έλαβε το μήνυμα του Η.Τ κανονικά. Η B2G Η.Τ έχει υλοποιηθεί με βάση το διεθνές πρότυπο διαλειτουργικότητας PEPPOL, και χρησιμοποιεί το δίκτυο eDelivery του PEPPOL, πάνω από το δημόσιο Διαδίκτυο.

Τι είναι το διεθνές πρότυπο PEPPOL: Ως PEPPOL (Pan European Public Procurement On Line) ορίζεται μια συλλογή επιχειρησιακών, λειτουργικών, κανονιστικών, σημασιολογικών και τεχνικών προδιαγραφών, διατάξεων νομικού πλαισίου, λογισμικού (s/w) και δημόσιου δικτύου δεδομένων, που αναγνωρίζονται εν τω συνόλω μέσω του όρου PEPPOL Interoperability Framework, η υλοποίηση και εφαρμογή των οποίων επιτρέπει στις ευρωπαϊκές (και όχι μόνο) επιχειρήσεις του Ιδιωτικού Τομέα να συναλλάσσονται διασυνοριακά κατά ηλεκτρονικό και ομοιογενή τρόπο με τον Ευρωπαϊκό Δημόσιο Τομέα στη περίπτωση B2G (αλλά και μεταξύ τους στη περίπτωση B2B), εύκολα, με ασφάλεια, αξιοπιστία, εμπιστευτικότητα και αποτελεσματικότητα, όσον αφορά τις διαδικασίες προμηθειών (e-procurement). Η χρήση του PEPPOL μειώνει δραστικά το χρόνο διαχείρισης του κύκλου ζωής του τιμολογίου και συντομεύει ουσιαστικά το χρόνο πληρωμής, αυξάνει τον ανταγωνισμό για κρατικές και όχι μόνο συμβάσεις, μειώνει τη χρήση χαρτιού και έχει ως αποτέλεσμα την βέλτιστη αξιοποίηση των χρημάτων των φορολογουμένων πολιτών και την αύξηση του πλούτου στα συμμετέχοντα μέρη. Στoν Ελληνικό Δημόσιο Τομέα συγκεκριμένα, η εφαρμογή του πρότυπου PEPPOL αφορά το σχεδιασμό, υλοποίηση και αξιοποίηση κατανεμημένων, συνεργαζόμενων διαδικτυακών υπηρεσιών και εφαρμογών της διαδικασίας της Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης (e-invoicing) σύμφωνα με τις προδιαγραφές PEPPOL, στο πλαίσιο των προμηθειών του Ελληνικού Δημοσίου (ΦΕΚ 2425 Β, 18-7-2020).


Το σύστημα myDATA της ΑΑΔΕ δεν εκτελεί λειτουργία ηλεκτρονικής τιμολόγησης, αλλά συμμετέχει σε αυτή παράπλευρα, ως αποδέκτης πληροφορίας στοιχείων Η.Τ από τα ERP συστήματα των εκδοτών ή/και παρόχων ΥΠΑΗΕΣ και σηματοδοτεί με το κωδικό Μ.ΑΡ.Κ (Μοναδικός Αριθμός Καταχώρησης) και τη Συμβολοσειρά Αυθεντικοποίησης τα αντίστοιχα Η.Τ ως έγκυρα, είτε σε B2B είτε σε B2G συναλλαγές, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.



Συμπερασματικά, το μεν myDATA της ΑΑΔΕ είναι μια κεντροποιημένη (centralized) ψηφιακή web πλατφόρμα που αποτελεί ένα κεντρικό Μητρώο λογιστικών και φορολογικών στοιχείων των επιχειρήσεων και της ΑΑΔΕ, στο οποίο οι μεν υπόχρεοι τα καταχωρούν τη λεγόμενη «Σύνοψη» Παραστατικών Εσόδων και Εξόδων, το δε σύστημα συμφιλιώνει (reconciliates) τα καταχωρηθέντα στοιχεία με αυτά της ΑΑΔΕ. Δεν αποτελεί αναπόσπαστη ψηφιακή μονάδα της αρχιτεκτονικής και της επιχειρησιακής ροής της ηλεκτρονικής τιμολόγησης του προμηθευτή ή παρόχου ΥΠΑΗΕΣ, αλλά είναι ένα εσωτερικό, ανεξάρτητο, backoffice πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ που δέχεται πληροφορία (μέσω restfull web services), από ERP συστήματα πωλητών, κατά την διαδικασία ηλεκτρονικής τιμολόγησης είτε μεταξύ επιχειρήσεων (B2B) , είτε μεταξύ επιχειρήσεων και Ελληνικού Δημοσίου (B2G). Εν αντιθέσει, η B2G H.T των Υπουργείων Οικονομικών και της Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι μια κατανεμημένη (distributed), OLTP (OnLineTransactionProcessing), ανοικτή, ψηφιακή πλατφόρμα Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης πάνω στο δημόσιο Διαδίκτυο, που επιτρέπει στους φορείς (αποστολέας και παραλήπτης) με αυτoματοποιημένο και ασφαλή τρόπο μέσω [distributed] transactions, να εκδίδουν και υποβάλουν Η.Τ αυτά καθαυτά, προς εκκαθάριση και πληρωμή από τις Α.Α και να ανταλλάσσουν πληροφορίες για το status των Η.Τ και για τυχόν πρόσθετες ενέργειες που απαιτούνται. Σε αυτή τη περίπτωση, η επικοινωνία στην B2G Η.Τ πραγματοποιείται με ανταλλαγή XML documents, μέσω μηχανισμών SOAP και RESTFULL web services, μεταξύ δομικών (APs, SMP, SML) κόμβων και τερματικών κόμβων (εκδότης, Αναθέτουσα Αρχή, ΚΕ.Δ, ΕΔΗΤ) του δικτύου μεταφοράς και διαλειτουργικότητας PEPPOL eDelivery, και σύμφωνα με SOA (Service Oriented Architecture) Αρχιτεκτονική.


Ορισμός του Εθνικού Μορφοτύπου για την B2G ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ

myTimologisi Πωλήσεις
B2G Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο - Μορφότυπος (format)

Στην καρτέλα Τιμολόγηση μπορείτε να εκδόσετε ηλεκτρονικό παραστατικό πωλήσεων και να το αποστείλετε στον πελάτη σας μέσω e-mail ή/και να το εκτυπώσετε.

Επιλέξτε συμβαλλόμενο μέσα από το πεδίο της αναζήτησης. Η διαδικασία είναι αρκετά εύκολη. Πατάτε με το ποντίκι (αριστερό κλίκ) μία φορά στο πεδίο αναζήτηση και πληκτρολογείτε μερικά γράμματα από την επωνυμία του συμβαλλόμενου ή κάποιο από τα ψηφία του Α.Φ.Μ. και η αναζήτηση θα σας παρουσιάσει μια προτεινόμενη λίστα αποτελεσμάτων με όλες τις πιθανές επιλογές. Μπορείτε επίσης να πατήσετε το ENTER και θα εμφανιστούν σε αναπτυσσόμενη λίστα όλοι οι συμβαλλόμενοι.

Επιλέγοντας συμβαλλόμενο, εμφανίζονται όλα τα καταγεγραμμένα στοιχεία του στην αριστερή στήλη. Εδώ μπορείτε να επεξεργαστείτε τα στοιχεία του Συμβαλλόμενου που εμφανίζονται στην οθόνη (εκτός από το ΑΦΜ) και να αποθηκεύσετε τις αλλαγές πατώντας το εικονίδιο B15.png Καταχώρηση Νέων Δεδομένων.

Μπορείτε επίσης να εμφανίσετε την καρτέλα του πελάτη πατώντας την Εμφάνιση Καρτέλας Πελάτη και επιστρέφετε με B5.png .


Στο μεσαίο υποπλαίσιο "Παραστατικό" επιλέγετε το Είδος Παραστατικού. Στην αναπτυσσόμενη λίστα παρουσιάζονται τα παραστατικά που υπάρχουν στην αντίστοιχη παράμετρο ( ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ 9112 - Παραστατικά Πωλήσεων ). Στην περίπτωση που ο Συμβαλλόμενος είναι λιανικής ΔΕΝ θα εμφανίζονται παραστατικά τιμολόγησης αλλά μόνο παραστατικά λιανικών συναλλαγών. Τα παραστατικά που εκδίδετε έχουν στην κορυφή του παραστατικού το λογότυπο της εταιρείας σας το οποίο έχετε εισάγει στην ενότητα Προφίλ στα Στοιχεία Εταιρείας.

Προσθήκη Παραστατικών Πωλήσεων: Στις Παραμέτρους Πωλήσεων και στην παράμετρο 9112 - Παραστατικά Πωλήσεων μπορείτε να προσθέσετε παραστατικό το οποίο στην συνέχεια θα εμφανίζεται στο Είδος Παραστατικού


Login